Featured

Ballaveare House

Status: Unrealised

The brief for this project was to replace an existing detached house in the countryside with a substantially larger house as permitted in exception by local planning legislation which requires that such a proposal have less visual impact than the building it replaces which is a dormer bungalow.

Ballaveare Section

The new house is moved further back from the main road to provide space for a garage court, visitor parking and the main entrance to the building. The design of the new house is Georgian with a central round staircase connecting four floors, the lowest of which is cut into the ground and only visible on the rear, sea ward facing side.

Ballaveare 3D Visualisation

The principal family accommodation is arranged over two floors with guest accommodation in the second, attic storey and a swimming pool, gymnasium and other leisure accommodation on the lower ground floor. To the rear of the ground floor is a wide terrace with two wide sweeping stairs leading down to a formal garden and lawn which gives way to an extensive wild flower meadow.